• Θεατρο για ολους

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

“Παίρνουμε το παιχνίδι πολύ στα σοβαρά!”

Μαθήματα θεάτρου & υποκριτικής για ερασιτέχνες.

Το τμήμα “Θέατρο για Όλους” απευθύνεται σε όσους θέλουν να ασχοληθούν ερασιτεχνικά με το θέατρο ή εκείνους που θέλουν να κάνουν στέρεα τα πρώτα τους βήματα σε αυτό.

Παρ’ολο που αυτό το τμήμα απευθύνετε σε ερασιτέχνες… μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας μας, παρατηρούμε ότι ΚΑΘΕ χρόνο κάποιοι από τους μαθητές παίρνουν την απόφαση να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους εκπαίδευση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Σύντομα διαπιστώνουν δε ότι η δουλειά που έχουν κάνει σε εμάς, σε συνδυασμό με την προετοιμασία τον μονολόγων για της εξετάσεις, τους ωφελεί τόσο που 9 στους 10 γίνονται δεκτοί στης δραματικές σχολές της επιλογής τους.

Στόχοι

Τα μαθήματα θεάτρου & υποκριτικής για ερασιτέχνες έχουν ως στόχο την ψυχαγωγία και την βελτίωση τον κοινωνικών δεξιοτήτων σε ένα “ασφαλές” και ελεγχόμενο περιβάλλον μέσα από θεατρικά παιχνίδια και ασκήσεις. Προχωρώντας οι μαθητές οδηγούνται, σε αυτοσχεδιασμούς, σε ανάληψη ρόλων και σε πρόβες που, αν το επιθυμούν, μπορεί να οδηγήσουν σε μια παρουσίαση ανοιχτή προς το κοινό.

Οι ασκήσεις που διδάσκονται σε αυτό το μάθημα, δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτές που διδάσκονται σε δραματικές σχόλες. Δεν υπάρχουν ασκήσεις για ερασιτέχνες!

Το τι θα αποκομίσει όμως ο κάθε ένας από αυτήν την διαδικασία, εξαρτάται -πιστεύουμε- κυρίως από το τι είναι διατιθέμενος να της δώσει. Αν είναι διατιθέμενος να εξερευνήσει, να τολμήσει να αφήσει για λίγο την ασφάλεια του γνώριμου, να εμπιστευτεί τον συμπαίκτη και την ομάδα, να ακούσει, να ανοιχτεί, να δει τα πράγματα -τους άλλους και τον εαυτό του – με λίγο διαφορετική ματιά ,και να έχει το θάρρος να “εκτεθεί” τότε θα ανταμειφτεί με όλα όσα έχει το θέατρο να του δώσει.

 • Αυτοπεποίθηση: Παίρνοντας ρίσκα στο μάθημα, και παρουσιάζοντας τον εαυτό μας μπροστά σε άλλους, αρχίζουμε να εμπιστευόμαστε τις ιδέες και της ικανότητες μας.
  Φαντασία: Οι δημιουργικές επιλογές, οι φρέσκιες ιδέες, και οι νέοι τρόποι να βλέπουμε γνωστά θέματα -όλες αυτές είναι βασικές προϋποθεσεις για το θέατρο. Ο Αϊνστάιν έλεγε: “Η φαντασία είναι πιο σημαντική από την γνώση!”
 • Ενσυναίσθηση: Παίζοντας ρόλους , σε διαφορετικές καταστάσεις, ξένες προς εμάς, μας ανοίγεται ένας καινούργιος κόσμος. Αυξάνεται η κατανόηση και η ενσυναίσθηση για τους άλλους. Μας κάνει να δούμε τα πράγματα με άλλη ματιά..
 • Συνεργασία: Το θέατρο συνδυάζει τις δημιουργικές ιδέες και δεξιότητες όλων όσων συμμετέχουν σε αυτό. Αυτή η διαδικασία συνεργασίας συμπεριλαμβάνει παρουσίαση ιδεών, συζήτηση, διαπραγμάτευση, πρόβα και παρουσίαση. Μπροστά σε κοινό. Δράσεις που συχνά μας φοβίζουν. Απαιτεί να ξέρουμε πότε και πως να παίρνουμε πρωτοβουλία και πότε και πως να αφήνουμε τον έλεγχο και την πρωτοβουλία σε κάποιον άλλο. Απαιτεί εμπιστοσύνη στην ομάδα, την παραίτηση από το “εγώ” και την ενδυνάμωση του “εμείς”. Το θέατρο είναι ομαδικό “σπορ” και μόνο αν όλη η ομάδα αλληλοστηρίζεται μπορεί να προκύψει κάτι πραγματικά δυνατό.
 • Συγκέντρωση: Παίζοντας παιχνίδια υψηλών απαιτήσεων, κάνοντας πρόβα, και παρουσιάζοντας έπειτα την δουλειά μας, αναπτύσσουμε παρατεταμένη ικανότητα συγκέντρωσης σώματος, νου, και φωνής. Και την ικανότητα να έχουμε το νου μας εστιασμένο σε όλες τις πτυχές της θεατρικής πράξης ταυτόχρονα.
 • Επικοινωνία: Το θέατρο ενισχύει την λεκτική και μη λεκτική έκφραση ιδεών. Με ένα σώμα πιο άνετο στον χώρο και με κίνηση και αναπνοή πιο ελεύθερη τα μηνύματα περνούν και εκφράζονται από το σώμα αβίαστα. Βελτιώνεται η προβολή τις φωνής, η άρθρωση, η ροή του λόγου και η πειθώ. Η έκθεση μπροστά σε άλλους γίνετε άνετη. Μέσα από τις ασκήσεις μαθαίνουμε να ακούμε και να παρατηρούμε αυτό που πράγματι συμβαίνει, αυτό που πράγματι λέμε , αυτό που πρά ακούμε , και όχι αυτό που νομίζουμε, φοβόμαστε, ελπίζουμε ότι λέγεται. Μαθαίνουμε να παρατηρούμε και να “διαβάζουμε” το σώμα και αυτό που “κρύβεται” πίσω από τις λέξεις.
 • Ευελιξία: Μέσα από τους αυτοσχεδιασμούς μαθαίνουμε να σκεπτόμαστε και να βρίσκουμε λύσεις γρήγορα, αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμοστικότητα στην ζωή μας.
 • Ευχαρίστηση: Το θέατρο φέρνει ευχαρίστηση, γέλιο και προάγει μια ελεύθερη παιχνιδιάρικη διάθεση. Προάγει μια ουσιαστική ανθρώπινη επαφή. Ανακουφίζει από το στρες και το άγχος.
 • Χαλάρωση: Μέσα από την κίνηση και από ασκήσεις αναπνοής, επιτυγχάνεται ενεργοποίηση της φαντασίας, σωματική ενεργοποίηση , αρμονική κίνηση , αλλά και το ίδιο το παιχνίδι. Αυτός είναι ένας απλός τρόπος να απελευθερώσουμε ένταση.
 • Αυτοπειθαρχία: Η διαδικασία της μεταφοράς ιδεών σε δράση και η υποστήριξη τους, απαιτεί εξάσκηση πειθαρχεία και επιμονή. Τα θεατρικά παιχνίδια και η δημιουργική έκφραση βελτιώνουν την αυτοπειθαρχία
 • Εμπιστοσύνη: Συμπεριφορές άμυνας , επιφυλακτικότητα ,κριτική, και προκαταλήψεις μειώνονται. Όταν με θάρρος , σε ένα “ασφαλές” περιβάλλον παίρνουμε ρίσκα, ανοιγόμαστε , αφήνουμε τους άλλους να μας “δουν” ,”παίζουμε” συμπεριφορές και συναισθήματα που συνήθως δεν τολμούμε, και “συνδεόμαστε” με τους άλλους, και αυξάνεται η εμπιστοσύνη στις ικανότητές μας.
 • Φυσική κατάσταση: Η συνειδητοποίηση του σώματος μας, βοηθά στην καλύτερη στάση, μειώνοντας την μυϊκή ένταση. Περιττά κρατήματα μειώνονται, βελτιώνεται η ισορροπία, ο συντονισμός, και η ευελιξία. Έτσι, το σώμα κινείται πιο χαλαρά.
 • Συνειδητότητα: Παρατηρώντας και αναλύοντας συμπεριφορές ,κινήσεις, τονισμούς , ατμόσφαιρες και καταστάσεις σε εμάς και στους άλλους, αυξάνεται η συνείδηση του τι συμβαίνει γύρω μας, βελτιώνεται η επαφή με το περιβάλλον και το “τωρα”, η αντίληψή μας οξύνεται η καθημερινότητα μας εμπλουτίζεται.
 • Αισθητική: Μέσα από την ενασχόληση με το θέατρο και την ανθρώπινη λειτουργιά , αυξάνεται σίγουρα η εκτίμηση της τέχνης αυτής.

Παραστάσεις

Οι παραστάσεις – παρουσιάσεις στο τέλος του χρόνου γίνονται μόνο αν νιώσουμε ότι όλοι οι μαθητές το θέλουν , όταν είμαστε σίγουροι ότι όλοι μπορούν να ανταποκριθούν και να ωφεληθούν από την εμπειρία. Δεν είναι δηλαδή αυτοσκοπός. Επίσης , λόγο της σοβαρότητας με την οποία αντιμετωπίζουμε το εγχείρημα, είναι αυτονόητο ότι μέχρι την παράσταση απαιτούνται περισσότερες ώρες δουλειάς, μιας και το μάθημα μετατρέπετε σε πρόβα.

Παρουσία

Τεράστια σημασία για μας έχει η δημιουργία μιας σταθερής ομάδας, . Για αυτό ξεκαθαρίζουμε από την αρχή ότι το μάθημα αυτό δεν λειτουργεί όπως ας πούμε τα μαθήματα σε ένα γυμναστήριο η μια σχολή χορού. Η παρουσία είναι υποχρεωτική σε κάθε μάθημα και ζητάμε από όλους  συνεπεία και σεβασμό προς τον χώρο, τους καθηγητές και κυρίως του συμμαθητές.

Λειτουργούν 3 τμήματα.  Αρχαρίων, Δεύτερου έτους και Προχωρημένων.

Τα μαθήματα ξεκνουν την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με ένα δωρεάν δοκιμαστικό μάθημα. για τους αρχάριους.

Για πληροφορίες , εγγραφές, και κράτηση θέσης στο πρώτο δοκιμαστικό μάθημα τηλεφωνήστε στο 6944636066 η στείλτε μήνυμα στο info@eleftherosxima.com